zonnebloempittenpasta maken

Zonnebloempasta – Maak zelf je eigen heerlijke, natuurlijke en allergie-vriendelijke zelfgemaakte zonnebloempitten pasta in je keukenmachine met zonnebloempitten, honing en zout.

  1. Verwarm de oven voor op 177 graden C. Spreid de zonnebloempitten gelijkmatig over een dienblad en rooster tot lichtbruin en geurig, af en toe roerend, gedurende ongeveer 20-25 minuten. Controleer ze regelmatig om te voorkomen dat ze verbranden.

    zonnebloempasta zelf maken 1
  2. Laat de zonnebloempitten tot kamertemperatuur afkoelen. In een keukenmachine, combineer de geroosterde zonnebloempitten met de honing en zout (gebruik desgewenst meer of minder zout en naar smaak te gebruiken).


  3. Begin met het verwerken van de zaden. In eerste instantie zal de notenboter in stukken klonteren.


  4. Voeg de olie 1 theelepel tegelijk toe, strijk de boter glad en verwerk deze regelmatig, totdat je de gewenste consistentie hebt bereikt. Schaaf de zijkanten van de processor naar beneden indien nodig. Ik hou van mijn zonnebloemboter op de zachte, halfgoepachtige kant, dus ik heb de neiging meer olie te gebruiken. Dit helpt ook om de boter vochtig te houden wanneer deze wordt gekoeld. Je kunt minder olie gebruiken voor een dikkere, drogere boter als je dat liever hebt. Ga door met verwerken tot het glad is.


  5. Bewaar je zonnebloemboter in een luchtdichte container in de koelkast (ik gebruik een glazen pot). Gebruik het binnen een maand voor de meest verse smaak. Zoals met de meeste natuurlijke noten en zaadboters, kan er na verloop van tijd wat olie uit de boter verdwijnen. Als dit gebeurt, gebruik dan gewoon een lepel om de olie terug in de boter te mengen.


  6. Opmerking – als u dit voor iemand met een nootallergie maakt, zorg er dan voor dat u zonnebloempitten koopt die niet zijn verwerkt op apparatuur met boomnoten. Zorg er ook voor dat uw keukenapparatuur en -oppervlakken volledig zijn gereinigd om te voorkomen dat de batch wordt vervuild met notenresten. Nootallergieën zijn niets om mee te rotzooien! Zorg er voor het dienen van iemand met allergieën voor dat ze geen zonnepitallergie hebben. Dit komt veel minder vaak voor dan notenallergieën, maar het bestaat wel. Altijd het beste om veilig te zijn!

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

4 gedachten over “zonnebloempittenpasta maken

Een reactie plaatsen

VIP+ Leden