Zelf Ghee (geklaarde boter) maken

zelf ghee geklaarde boter maken pagina

Boter is een voedzaam en waardevol vet dat, indien van goede afkomst, veel vetoplosbare vitamines K, D en A bevat. Het is heerlijk om je eten of je spiegelei te bakken in roomboter. Echter, boter heeft één nadeel, namelijk dat het spettert en snel aanbrandt. Als je even niet oplet ontstaan er bruine spikkels in je bakvet en die smaken bitter en zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Er is een methode die ervoor zorgt dat je roomboter wel tot hoge temperatuur kunt verhitten, namelijk door de boter eerst te klaren.

Boter klaren is een proces waarbij we de eiwitten uit de boter laten verdwijnen. Het zijn namelijk de eiwitten die snel verbranden, dat zijn de spikkels die in de pan bruin kleuren. Het product dat na het klaren overblijft noemen we ghee, het is een vet dat bijvoorbeeld in India veel wordt gebruikt. Daar noemen ze het ‘vloeibaar goud’. In de traditie van de Ayurveda wordt ghee gezien als een voedingsmiddel dat het spijsverteringsvuur opstookt en diep voedend en reinigend werkt. In Tibet maken ze van yakboter boterthee en men drinkt hier de hele dag door van.

Je kunt de ghee in de koelkast tot 6 maanden bewaren

Door het klaren van boter verwijder je niet alleen de eiwitten en het vocht waardoor je geen gespetter meer in de pan hebt, maar ook de lactose. Daarom is ghee geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Je kunt ghee kopen in de (natuur)winkel, maar je kunt de boter ook gemakkelijk zelf klaren.

Klaarzetten
roestvrij stalen steelpan met dikke bodem
zeef/koffiefilter

Ingrediënten
3 pakjes roomboter (als je dan toch bezig bent…)

Bereiding
Laat de boter smelten in de pan op middelhoog vuur. Na verloop van tijd ontstaat er schuim op de boter, dit zijn de eiwitten, die schep je eraf. Laat de boter nu op het laagste vuur nog een tijd staan zodat het vocht kan verdampen, dit bevordert de houdbaarheid.
Mocht er nog meer schuim naar boven komen, dan schep je dit er ook vanaf. Op een gegeven moment zie je dat alle eiwitten die nog over zijn lichtbruin kleuren en naar de bodem zakken.
Nu kun je de boterolie voorzichtig afgieten door een fijn zeefje of door een koffiefilter. Door de koffiefilter gieten duurt iets langer, maar de ervaring wijst uit dat dit wel de helderste ghee oplevert.

Bekijk ook eens deze video over zelf Ghee boter maken:

Liever Ghee online bestellen? Dan is onderstaand aanbod wellicht iets voor jou!


5 from 1 reviews
Zalm & groenten
 
Seafood is een uitstekende bron van omega-3 gezonde vetten. Zalm is een van mijn persoonlijke favorieten vanwege de smaak en nutriëntendichtheid, maar je kunt elke wildvang vis naar keuze serveren. Serveer wat van je favoriete groenten er bij en je hebt een snelle en eenvoudige maaltijd.
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 pond zalm of andere vis naar keuze
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 2 eetlepels Ghee
  • 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 ° C.
  2. Meng citroensap, ghee en knoflook.
  3. Plaats zalm in folie en giet citroen en ghee mengsel erover.
  4. Wikkel de zalm in met de folie en leg deze op een bakplaat.
  5. Bak gedurende 15 minuten of totdat de zalm gaar is.
  6. Als je oven het toelaat, kun je je groenten naast zalm op een aparte bakplaat roosteren.

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

VIP+ Leden