Populaire Intermittent Fasting en Vasten Dieet Methodes

Intermittent fasting (intermitterend vasten) zorgt voor gewichtsverlies, een verbetering van je metabole gezondheid (stofwisseling) en zelfs je levensduur word verlengt.

Gezien de grote gezondheidsvoordelen is intermittent fasting erg populair geworden en is het niet zo raar dat er verschillende soorten / methoden van intermittent fasting zijn bedacht. Ze kunnen allemaal effectief zijn, maar welke het beste bij jou past, hangt af van jou als individu.

Om jou te helpen een keuze te maken, heb ik speciaal voor jou de populairste intermittent fasting en vasten dieet methodes op een rijtje gezet.

Dit zijn 7 populaire intermittent fasting en vasten dieet methodes:

1. Het 5:2 dieet: 2 dagen per week vasten

Dit dieet wordt ook wel Fast Diet of Het 5:2 Vastendieet genoemd en werd populair gemaakt door de Britse journalist en arts Michael Mosley.

BEOORDELING: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5 sterren)
Lees meer…

Het 5: 2-dieet is eigenlijk heel eenvoudig uit te leggen. Vijf dagen per week eet je normaal en hoef je niet na te denken over het beperken van calorieën.

Vervolgens verminder je de andere twee dagen je calorie-inname tot een kwart van je dagelijkse behoeften. Dit was 500 calorieën per dag voor vrouwen en 600 voor mannen, maar sinds heeft Het 5:2 dieet haar regels versoepeld en is 800 calorieën per dag is de nieuwe standaard voor zowel vrouwen als manen.

Je kunt kiezen welke twee dagen van de week je wilt gebruiken als vastendag, zolang er maar minstens één niet-vastende dag tussen zit.

Een gebruikelijke manier om de week te plannen is om op maandag en donderdag te vasten, met twee of drie kleine maaltijden, en dan normaal te eten voor de rest van de week.

Het is belangrijk om te benadrukken dat “normaal” eten niet betekent dat je alles kunt eten. Als je junkfood eet, verliest je waarschijnlijk geen gewicht en kunt je zelfs aankomen.

Persoonlijk vind ik dit de meest “natuurlijke” manier om intermittent fasting te doen. Ik eet zelf op deze manier en vind het 100% moeiteloos.

Samengevat
Het 5: 2-dieet, of het 5:2 Vastendieet  omvat het eten van 800 calorieën gedurende twee dagen van de week, waarbij je de andere 5 dagen normaal kunt eten.

TIP! Bekijk ook de BBC documentaire over het 5:2 Vastendieet
Lees meer over het 5:2 Vastendieet…

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor het 5:2 dieet:

2. Het 16:8 dieet: elke dag 16 uur vasten

Het 16/8 dieet omvat 14-16 uur elke dag vasten en je dagelijkse “eetvenster” beperken tot 8-10 uur. In het eetvenster kun je 2, 3 of meer maaltijden gebruiken.

BEOORDELING: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5 sterren)
Lees meer …

Het doen van deze manier van vasten kan eigenlijk zo simpel zijn als niets eten na het eten en het ontbijt overslaan.

Als je bijvoorbeeld je laatste maaltijd om 20.00 uur op hebt en de volgende dag pas om 12.00 uur eet, dan ben je technisch vast gedurende 16 uur tussen de maaltijden.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat vrouwen slechts 14-15 uur vasten, omdat ze beter lijken te doen met iets korter vasten.

Voor mensen die ‘s ochtends honger krijgen en graag ontbijten, kan dit in het begin moeilijk zijn om aan te wennen.

Je kunt tijdens het vasten water, koffie en andere niet-calorische dranken drinken, en dit kan de honger helpen verminderen.

Het is erg belangrijk om vooral gezond voedsel te eten tijdens je eetvenster. Dit werkt niet als je veel junkfood of overmatige hoeveelheden calorieën eet.

Ik eet een koolhydraatarm dieet, dus mijn eetlust is enigszins afgezwakt. Ik heb gewoon geen honger tot ongeveer 13.00 uur ‘s middags. Dan eet ik mijn laatste maaltijd rond 6-9 uur, dus ik eindig 16-19 uur.

Samengevat
De 16/8 methode omvat dagelijks vasten van 16 uur voor mannen en 14-15 uur voor vrouwen. Op elke dag beperkt je je eten tot een “eetvenster” van 8-10 uur waar je 2-3 of meer maaltijden kunt gebruiken.

Lees meer over 16:8 intermittent fasting…

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor de 16:8 vasten methode:

3. Het OMAD dieet is 23 uur vasten

Het OMAD dieet (één maaltijd per dag) is, simpel gezegd, 23 uur per dag van voedsel vasten en eten wat je maar wilt voor één maaltijd. Die maaltijd kan variëren van een dubbele cheeseburger en friet tot een gezondere salade vol greens, geroosterde groenten, volle granen, bonen, noten en zaden.

BEOORDELING: ⭐️⭐️ (2 sterren)
Lees meer…

Het idee van het OMAD dieet is om je calorieverbruik gedurende de dag te beperken, je kunt genieten van één maaltijd (meestal gedefinieerd als een venster van een uur) en toch afvallen.

Eén maaltijd per dag eten is een vrij extreme manier om gewicht te verliezen.

Verlaagd calorieverbruik resulteert meestal in gewichtsverlies; grootschalige studies hebben aangetoond dat mensen die vasten beoefenden en mensen die gewoon de calorie-inname verminderden, over het algemeen dezelfde hoeveelheid gewicht verloren.

Samengevat
Het dieet van één maaltijd per dag is een type tijdgebonden intermitterend vasten, waarbij lijners 12 of meer uren per dag vasten. In dit geval (met OMAD) is het natuurlijk 23 uur.

Lees meer over het OMAD dieet…

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor het OMAD dieet:

4. Eet-stop-eet: Doe een 24-uur vasten, een of twee keer per week

Eat-Stop-Eat houdt een vast 24-uur vast, een of twee keer per week. Door de ene dag van het avondeten naar de volgende dag te gaan, komt dit neer op een vastenduur van 24 uur.

BEOORDELING: ⭐️⭐️⭐️ (3 sterren)

Als je bijvoorbeeld op maandag om 19.00 uur klaar bent met eten en de volgende dag om 19.00 uur niet eet tot het avondeten, dan heb je net een volledige 24-uur vasten gedaan.

Je kunt ook snel van ontbijt tot ontbijt of lunch tot lunch. Het eindresultaat is hetzelfde.

Water, koffie en andere niet-calorische dranken zijn toegestaan ​​tijdens het vasten, maar geen vast voedsel.

Als je dit doet om gewicht te verliezen, is het erg belangrijk dat je normaal eet tijdens de eetperioden. Zoals in, eet dezelfde hoeveelheid voedsel alsof je helemaal niet hebt gevast.

Het probleem met deze methode is dat een volledige 24-uurs vasten voor veel mensen vrij moeilijk kan zijn.

Je hoeft echter niet meteen all-in te gaan, te beginnen met 14-16 uur en vanaf daar omhoog te gaan is prima.

Ik heb dit persoonlijk een paar keer gedaan. Ik vond het eerste deel van het vasten heel gemakkelijk, maar in de laatste paar uur werd ik hongerig.

Ik moest wat serieuze zelfdiscipline toepassen om de volledige 24 uur te voltooien en merkte vaak dat ik het eerder opgeeft en eet.

Samengevat
Eet-Stop-Eet is een intermittent fasting programma met een of twee vastentijden van 24 uur per week.

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor de Eet-Stop-Eet methode:

5. Alternatieve dag vasten: om de dag vasten

Alternatieve dag vasten betekent vasten om de andere dag. Hier zijn verschillende versies van. Sommigen van hen staan ongeveer 800 calorieën toe tijdens de vastendagen.

BEOORDELING: ⭐️⭐️ (2 sterren)

Veel van de laboratoriumonderzoeken die de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting aantoonden, gebruikten een versie hiervan.

Volledig vasten om de andere dag lijkt nogal extreem, dus ik raad dit niet aan voor beginners.

Met deze methode ga je meerdere keren per week heel hongerig naar bed, wat op de lange termijn niet erg prettig en waarschijnlijk niet duurzaam is.

Samengevat
Afwisselend vasten betekent om de andere dag vasten, door niets te eten of slechts een paar honderd calorieën te eten.

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor Alternatieve dag vasten:

6. Het Warrior dieet: eet overdag weinig en eet ‘s nachts een enorme maaltijd

Het Warrior dieet gaat om het eten van kleine hoeveelheden rauw fruit en groenten gedurende de dag, en het eten van een enorme maaltijd ‘s nachts.

BEOORDELING: ⭐️⭐️ (2 sterren)

Kortom, je “vast” de hele dag en “feest” ‘s nachts binnen een 4 uur eetvenster.

Het warrior dieet was een van de eerste populaire “diëten” met een vorm van intermittent fasting.

Dit dieet benadrukt ook voedselkeuzes die vrij veel lijken op een Keto-dieet – hele, onbewerkte voedingsmiddelen die lijken op hoe ze er in de natuur uitzagen.

Samengevat
Het Warrior-dieet gaat over het eten van slechts kleine hoeveelheden groenten en fruit gedurende de dag, en vervolgens het eten van een enorme maaltijd ‘s nachts.

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor het Warrior dieet:

7. Spontaan maaltijd overslaan: sla maaltijden over wanneer dat uitkomt

Je hoeft niet echt een gestructureerd intermittent fasting plan te volgen om er voordelen van te plukken. Een andere optie is om af en toe maaltijden over te slaan, als je geen honger hebt of te druk bent om te koken en te eten.

BEOORDELING: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (4 sterren)

Het is een mythe dat mensen om de paar uur moeten eten, anders raken ze de ‘hongermodus’ of verliezen ze spieren.

Het menselijk lichaam is goed uitgerust om lange periodes van hongersnood aan te kunnen, laat staan af en toe een of twee maaltijden te missen.

Dus als je echt geen honger hebt, sla het ontbijt dan over en eet gewoon een gezonde lunch en diner. Of als je ergens op reis bent en niets kunt vinden wat je wilt eten, doe het dan niet.

Het overslaan van 1 of 2 maaltijden wanneer je je zo geneigd voelt, is in feite spontaan intermitterend vasten toepassen.

Zorg ervoor dat je bij de andere maaltijden wel gezond voedsel eet.

Samengevat
Een andere, meer “natuurlijke” manier om intermitterend vasten te doen, is om eenvoudig 1 of 2 maaltijden over te slaan als je geen honger hebt of geen tijd hebt om te eten.

Recepten (en of VIP+ Lidmaatschap) voor Spontaan maaltijd overslaan:

Tot slot

Er zijn veel mensen die geweldige resultaten behalen met sommige van bovenstaande methoden, maar intermitterend vasten is niet voor iedereen weggelegd.

Hou er rekening meer dat het vasten misschien niet zo goed is voor vrouwen of mannen die vatbaar zijn voor eetstoornissen.

Als je besluit een methode uit te proberen, houd er dan rekening mee dat je ook gezond moet eten tijdens de niet vastendagen.

Het is niet goed om tijdens de eet periodes junkfood te eten en te verwachten gewicht te verliezen en de gezondheid te verbeteren. Calorieën tellen nog steeds, en voedselkwaliteit is nog steeds absoluut cruciaal.

Succes met het vasten!
Veel plezier met je nieuwe gezonde leefstijl!
?

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

VIP+ Leden