Intermittent fasting schema: dit is het & zo werkt het!

Intermittent fasting is een populair begrip geworden. Mensen doen het vooral omdat het gezond lijkt te zijn en je er snel door afvalt. Maar wat is intermittent fasting precies en welke beweringen over dit onderwerp zijn waar?

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is periodiek vasten. Dit betekent dat je periodes waarin je wel eet en niet eet, afwisselt met elkaar. In de periodes waarin je niets eet, mag je alleen water, koffie en thee drinken. De periodes waarin je wel eet, eet je uitsluitend gezonde voeding. Je zorgt er op deze manier voor dat je lichaam alleen binnenkrijgt wat het nodig heeft en dat de vetverbranding in de periodes van het vasten extra gestimuleerd wordt. Dit dieet zegt verder niets over wat je moet eten, het gaat er vooral om wanneer je eet.

Waarom een intermittent fasting schema?

Van intermittent fasting wordt gezegd dat je er sneller door afvalt. Toch val je niet sneller af dan bij een ander dieet waarbij je calorie-inname lager is dan je calorieverbruik. Over het algemeen geldt altijd dat het beste voedingspatroon of dieet er één is die je op de lange termijn kunt volhouden. Alleen op die manier voorkom je een jojo-effect en breng je je lichaam te veel in verwarring.

Een intermittent fasting schema is wel erg effectief. Je zorgt er namelijk voor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt op de juiste momenten. Die momenten zijn vooral de momenten waarop je lichaam in de verbrandingsmodus staat. Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan is intermittent fasting nooit slecht voor je gezondheid.

Voordelen van een intermittent fasting schema

Mensen starten niet voor niets met intermittent fasting. Een van de grootste voordelen is dat periodiek vasten een effectieve methode is om gewicht te verliezen. Het geeft bovendien houvast, omdat je precies weet wanneer je moet eten. Ook scheelt het tijd. Je hoeft minder bezig te zijn met wat je gaat eten, aangezien je alleen binnen een vaste periode eet.

Nadelen van een intermittent fasting schema

Toch zijn er ook mindere kanten aan verbonden. Zo kost het veel doorzettingsvermogen. Vooral in het begin zal je op de gekste momenten honger ervaren. Hier moet je even doorheen, maar dat vraagt wel discipline. Ook is het lastig om je op feestjes of met een avondje uit te houden aan je schema. Mensen vinden dit vaak ongezellig. Bovendien is intermittent fasting niet voor iedereen geschikt. Ben je zwanger, heb je ondergewicht of heb je in het verleden een eetstoornis gehad? Dan is dit dieet geen aanrader. Dat geldt ook voor mensen met diabetes type 1 en 2. Ben je een fanatieke sporter, houdt er dan rekening mee dat intermittent fasting je sportprestaties mogelijk negatief kan beïnvloeden.

Hoe beginnen met intermittent fasting?

Het is van belang dat je niet van de ene op de andere dag gaat vasten. Je lichaam weet dan niet wat er gebeurt en zal van slag raken. Daarom kun je vasten het beste opbouwen. Begin met 12 uur vasten per dag en verleg de grens daarna naar 14 uur vasten per dag om vervolgens naar 18 uur per dag te gaan. Houd hierbij goed in de gaten hoe je lichaam reageert. Een slecht humeur is een veelvoorkomend verschijnsel, maar verdwijnt na een paar dagen vanzelf. Voelt het vasten niet goed voor je, stop er dan mee.

Over het algemeen went vasten vrij snel. Het kost je een paar dagen, uiterlijk een week, maar dan begint je lichaam te wennen. Het helpt om voldoende water te drinken. Dat stilt de trek. Houd je van bruiswater, drink dat dan om een voller gevoel te ervaren gedurende de dag. Merk je dat je het lastig vindt om de maaltijden te plannen in je drukke bestaan? Doe dan aan meal prepping en maak van tevoren wat bakjes met gezond eten klaar die je op de juiste momenten kunt eten. Wat veel mensen wel lastig vinden, is het sociale gedeelte. Eet jij bijvoorbeeld tussen 15:00 en 21:00 uur, dan mag je ‘s avonds niet snacken en borrelen met vrienden of vriendinnen. Doe je dit toch, dan heeft het vasten helaas niet zoveel zin.

Over het 5:2 vastendieet

Nu je weet wat intermittent fasting is, waarom mensen het doen en wat de voor- en nadelen ervan zijn, wordt het tijd om je te verdiepen in het 5:2 vastendieet. Dit is een van de verschillende vormen van intermittent fasting, die veel gezondheidsvoordelen heeft. Het houdt eigenlijk in dat je 5 dagen per week ‘normaal’ eet en 2 dagen per week gaat vasten. Dit houdt in dat je op de normale dagen 2000 kcal mag eten als vrouw en op de dagen dat je vast slechts 500 kcal. Hierdoor kan je lichaam eigenlijk niet anders dan veel vet verbranden op de dagen dat je vast. 

De gevolgen hiervan? 

  1. Je valt veel af in gewicht en vet; 
  1. Je metabolisme krijgt weinig kans om te vertragen: normaal gesproken kan dit wel gebeuren wanneer je elke dag weinig eet. Maar in dit geval eet je slechts 2 van de 7 dagen weinig. Daardoor blijft je metabolisme actief; 
  1. Je remt veroudering af: minder insuline zorgt voor een minder snelle celgroei. Daardoor verouder je op de lange termijn minder snel; 
  1. Je gezondheid wordt beter; 
  1. Je concentratie neemt toe: je ervaart namelijk minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor je gedurende de dag meer gefocust bent; 
  1. Er ontstaat geen jojo-effect: zodra je je streefgewicht hebt bereikt kun je de twee vastendagen vervangen door dagen waarop je weer ‘normaal’ eet. Op die manier zal je op gewicht blijven. Het is hierbij wel van belang om een gezond en evenwichtig voedingspatroon aan te houden, gedurende 7 dagen per week. 

Intermittent fasting 5:2 schema: hoe ziet het eruit?

Bij het 5:2 vastendieet, ook wel The Fast Diet genoemd, is het belangrijk dat je de twee vastendagen niet achter elkaar doet. Je lichaam heeft namelijk voedingstoffen nodig om optimaal te functioneren. Eet je twee dagen achter elkaar bijna niets, dan werkt dat averechts. Je kunt daarom beter aan het begin van de week een dag vasten inplannen en tegen het eind van de week. Je kunt hier vrij flexibel in zijn. 

De reden dat het 5:2 vastendieet goed werkt, is omdat je jezelf niet de hele tijd hoeft uit te hongeren. Je eet 5 dagen per week ‘normaal’ (lees: gezond en binnen een bepaald tijdframe) en je hoeft slechts 2 dagen echt streng te zijn en door te zetten met vasten. 

Voorbereiden op het 5:2 vastendieet

Dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je met het 5:2 vastendieet gaat beginnen zijn de volgende: 

  • Je moet de duur van je eating window (tijdsframe) kiezen: start met een frame van 8 uur. Dit betekent dat je binnen die 8 uur gezond mag eten en dat je de overige 16 uur van de dag niets eet.  
  • Je moet de tijden vaststellen: eet bijvoorbeeld van 13:00 tot 21:00 uur. Heb je ‘s ochtends al snel trek, dan kun je bijvoorbeeld voor 11:30-19:30 uur kiezen. 
  • Bepaal wanneer je gaat sporten: als je niet lekker traint op een lege maag, is het van belang dat je je trainingen binnen je eating window plant. 
  • Je bent niet na 1 dag gewend: houd het daarom minstens 1 week vol om te zien of het iets voor jou is. 

Een waardevol 5:2 vastendieet e-book!

Wist je dat je in de webshop van Hetvastendieet heel interessante e-books kunt bestellen? Deze leggen je nog beter uit wat het 5:2 vastendieet precies is en hoe je er alles uithaalt. Met maar liefst 52 dieet recepten is dit e-book een enorme aanwinst voor in de keuken. Ontdek heerlijke recepten met vlees, kip, vis, maar ook vegetarische varianten. Gebruik de slowcooker of spiraalsnijder voor een aantal recepten en maak de meest heerlijke soepen, salades en smoothies. Stuk voor stuk heerlijke recepten voor elke dag, die gemakkelijk te maken én caloriearm zijn. 

VIP-lidmaatschap: ga voor goud!

Ben je er klaar voor om met het 5:2 vastendieet te beginnen? Een goede voorbereiding is het halve werk! Met het VIP-lidmaatschap van Hetvastendieet weet je zeker dat je succes zal behalen. Je wordt goed geïnformeerd, krijgt handige tips én je ontvangt allerlei gezonde en lekkere recepten die je tijdens het vastendieet kunt maken. Als VIP-lid kun je bovendien alle e-books downloaden die dit platform beschikbaar stelt. Daardoor krijg je echt het complete pakket mee! 

Als 5:2 VIP-lid krijg je ook regelmatig gratis updates over nieuwe recepten en kun je de besloten ledenomgeving op je eigen tempo verkennen. Er is heel veel waardevolle content te vinden en een documentaire over het vastendieet dat Nederlands ondertiteld is! Bovendien krijg je – naast tips, tricks, exclusieve informatie en maaltijdplanners – toegang tot de besloten Facebookgroep. Daar zijn nog veel meer gemotiveerde en enthousiaste mensen te vinden die met het 5:2 vastendieet aan de slag zijn gegaan!

VIP+ Leden