Het OMAD dieet

Is één maaltijd per dag gezond?

Het OMAD dieet (één maaltijd per dag) is, simpel gezegd, 23 uur per dag vasten (geen voedsel) en eten wat je maar wilt voor één maaltijd. Het idee is om je calorieverbruik gedurende de dag te beperken, je kunt genieten van één maaltijd (meestal gedefinieerd in een venster van een uur) en toch afvallen.

Eén maaltijd per dieet eten is een vrij extreme manier om gewicht te verliezen.

Die maaltijd kan variëren van een dubbele cheeseburger en friet tot een gezondere salade vol greens, geroosterde groenten, volle granen, bonen, noten en zaden. Het idee is om je calorieverbruik gedurende de dag te beperken, je kunt genieten van één maaltijd (meestal gedefinieerd als een venster van een uur) en toch afvallen.

Water en ongezoete koffie en thee zijn toegestaan, maar verder is de keuken gesloten – de hele dag door.

Is het OMAD dieet hetzelfde als intermitterend vasten?

Het dieet van één maaltijd per dag is een type tijdgebonden intermitterend vasten, waarbij lijners 12 of meer uren per dag vasten. In dit geval (met OMAD) is het natuurlijk 23 uur. De meeste mensen doen dit door ‘s nachts te beginnen met vasten, het ontbijt over te slaan en hun eerste maaltijd te eten op het midden van de dag – met nog ongeveer zeven uur om te fantaseren over eten voordat ze naar bed.

Het dieet van één maaltijd per dag is zo extreem dat de andere versies (methodes) van vasten er wat slapjes uitzien. Met het 16:8 dieet kun je bijvoorbeeld eten gedurende een periode van acht uur (zoals tussen 9.00 en 17.00 uur) en vasten voor de andere 16 uur.

Afwisselend vasten op een dag, ook bekend als het 5:2 dieet, beperkt je calorie-inname 2 dagen per week en eet je de reguliere maaltijden en snacks op de tussenliggende dagen.

Kun je afvallen door één maaltijd per dag te eten?

Als je slechts één maaltijd per dag eet, verbruik je waarschijnlijk aanzienlijk minder calorieën dan normaal. Verlaagd calorieverbruik resulteert meestal in gewichtsverlies; grootschalige studies hebben aangetoond dat mensen die vasten beoefenden en mensen die gewoon de calorie-inname verminderden, over het algemeen dezelfde hoeveelheid gewicht verloren.

Het is heel gemakkelijk om je beroofd te voelen wanneer je het OMAD-dieet beoefent, wat kan leiden tot overmatig eten. Langdurige perioden van beperking beginnen vaak met gewichtscycli (d.w.z. “jojo-dieet”) en veranderingen in je hongerhormonen en metabolisme.

Uiteindelijk kun je je hongeriger voelen na het proberen van het dieet van één maaltijd per dag dan je misschien had gedacht voordat je aan dit vastendieet methode begon. Om voedselkeuzes te maken die uiteindelijk leiden tot een betere gezondheid en vervolgens gewichtsverlies, is het voor velen van ons niet haalbaar om het voedsel gewoon voor een bepaalde periode volledig te beperken.

Is het OMAD dieet gezond?

Het idee achter intermitterend vasten is dat het je vitale organen, spijsverteringshormonen en metabole functies een “pauze” geeft en oxidatieve stress op het lichaam vermindert. Voorstanders zijn van mening dat het verminderen van stress via vasten de functie van je orgaanweefsels verbetert, ontstekingen vermindert en je risico op chronische ziekten verlaagt. Het wordt ook gecrediteerd met het verminderen van de gevoeligheid voor insulineresistentie, wat je risico op diabetes zou kunnen verlagen.

Er is echter substantieel bewijs dat suggereert dat elk voordeel snel ongedaan wordt gemaakt zodra je het vasten verbreekt, waardoor de eetlustremmende hormonen van vasten veranderen en je je nog hongeriger voelt dan je bij aanvang voelde.

Een echt potentieel voordeel van tijdgebonden vasten is dat het je zou kunnen helpen eerder naar bed te gaan – een zeer cruciale component voor elk plan voor gewichtsverlies. Zeven uur slaap per nacht krijgen, gekoppeld aan gewichtsbeheersing, verminderd risico op chronische ziekten en verbeterde metabole voordelen.

Is het OMAD dieet slecht voor je?

Er zijn heel weinig wetenschappelijke gegevens die het dieet van één maaltijd per dag ondersteunen. Er zijn een aantal grote risico’s en mogelijke negatieve gevolgen verbonden aan dit type patroon:

Je negeert de eigen signalen van je lichaam. Als je maar één uur per dag hebt om voedingsstoffen te consumeren, is het zeer waarschijnlijk dat je zoveel gaat eten als je kunt, wat niet bepaald je lichaam en intuïtie voorbereidt om te begrijpen wanneer je je vol voelt of hongerig.

Je zou belangrijke voedingsstoffen kunnen missen. Om voldoende belangrijke antioxidanten, mineralen en fytonutriënten te krijgen, moet je vijf dagelijkse porties groenten en fruit eten, en niet te vergeten volle granen, peulvruchten, noten, zaden, magere eiwitten en sommige zuivelproducten (of zuivelproducten) alternatieven) in dat venster van één uur.

je slechte cholesterolwaarden kunnen stijgen. Vasten is in verband gebracht met verhogingen van LDL-cholesterol, wat eigenlijk het tegenovergestelde is van wat je probeert te bereiken! Je zou je metabolisme kunnen vertragen. Hoe meer je beperkt, hoe langzamer je metabolisme als reactie wordt. Dat kan op de lange termijn leiden tot ongewenste bijwerkingen, waaronder gewichtstoename.

Wat gebeurt er als je maar één maaltijd per dag eet?

De bijwerkingen van het beperken van voedsel voor bijna een hele dag kunnen zijn:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Bloeddruk destabilisatie
  • Verwarring
  • Hypoglykemie (lage bloedsuiker)
  • Uitdroging

Overweeg wat er nog meer kan gebeuren door één maaltijd per dag te eten. Het is moeilijk om regelmatig te sporten (een andere belangrijke factor voor je gezondheid) als je niet op de juiste manier wordt aangewakkerd. Je zou verschillende ervaringen en maaltijden kunnen missen die je deelt met familie en vrienden. Bovendien volg je regels in plaats van keuzes te maken. Dat is het tegenovergestelde van het cultiveren van een bewuste eetpraktijk, die een averechts effect kan hebben als je besluit om van dit plan af te wijken.

Conclusie

Als je nog steeds het OMAD-dieet wilt proberen, streef dan naar een breed scala aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Probeer dit soort vasten methodes niet als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt die voedsel nodig hebben voor de stofwisseling van het medicijn. Zelfs als je geen bijwerkingen op korte termijn ervaart, moeten onderzoeken nog uitzoeken hoe dit soort extreme vasten op de lange termijn mensen kan beïnvloeden.

Vastendieet methode

In plaats daarvan zou ik je willen aanmoedigen om het zo eenvoudig mogelijk te houden en een vastendieet methode proberen zoals het 5:2 dieet of 16:8 intermittent fasting. Streef daarbij om ‘s nachts meer te slapen en zorg er voor dat je goed hydrateert.

Meer informatie over de 5:2 of 16:8 vasten methode vind je hier:

Lees Meer
Wat is het 5:2 vasten dieet?
Lees Meer
Wat is het 16:8 dieet?

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

Plaats een reactie

VIP+ Leden