Wat is het 16:8 dieet?

Het 16:8 dieet word ook wel 16:8 intermittent fasting, 16:8 intermitterend vasten of het 8-uur dieet genoemd. Het 16:8 dieet houdt in dat de consumptie van voedsel en calorierijke dranken wordt beperkt tot een vast venster van acht uur per dag en gedurende de resterende 16 uur moet men zich van voedsel onthouden.

Deze cyclus kan zo vaak worden herhaald als je wilt – van slechts een of twee keer per week tot elke dag, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Naast dat het je helpt om af te vallen, tonen onderzoeken aan dat het 16:8 dieet de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, ontstekingen kan verminderen, veroudering kan vertragen en een lager risico op ziekte kan hebben. Alsof dat niet genoeg was, is het ook gekoppeld aan betere slaap, meer diverse darmbacteriën en een verbeterd humeur.

Hoe werkt het 16:8 dieet?

Het eerste wat je wilt is bepalen wat je eetvenster moet zijn. Kies wat het beste werkt voor je schema! Als je niet kunt leven zonder ontbijt, plaats je je eten eerder op de dag (van 8:00 tot 16:00 uur). Als je een vroeg diner verkiest, eet dan op het midden van de dag (11.00 tot 18.00 uur). Als je iemand bent die regelmatig uit gaat met vrienden voor late diners, plan dan je eeturen later op de dag (13.00 – 21.00 uur).

Het 16:8 dieet

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn er geen regels over hoeveel maaltijden je moet eten en of je al dan niet ontbijt moet nuttigen. Het ontbijt overslaan is helemaal OK, Omdat vasten je hongerhormoon ghreline vermindert, kun je tot ver in de lunch tevreden en voldaan blijven.

Hoe begin ik?

Zodra je een algemeen eetvenster hebt gekozen (en met een professional hebt gesproken om te controleren of IF geschikt is voor jou), is het tijd om te beginnen. Als je nog niet eerder hebt gevast en je gaat meteen een lange periode vasten kan het een schok voor je lichaam zijn, dus ik zou je willen voorstellen om je vastentijd geleidelijk te verlengen.

Begin met het 16:8 dieet

Bestel hier het 5:2 Vastendieet Recepten eKookboek, boordevol met lekker en gezonde recepten!

Sommige experts stellen voor om met slechts een paar dagen per week te beginnen, terwijl anderen aanbevelen om je vastenperiode geleidelijk te verhogen van 12 naar 14 tot 16 uur. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je vastenuren te verhogen wanneer je zelf wilt,

Hoewel eten tijdens het vasten verboden is, zijn niet-calorische dranken en lichaamsbeweging dat niet.

Onderzoek zegt dat ze zelfs honger kunnen afwenden. Voor vloeistoffen omvat dat water, zwarte koffie en ongezoete thee (sla de room en suiker gewoon over).

Sporten in nuchtere toestand kan het vetverbrandingspotentieel van je lichaam verhogen!

Sporten en vasten

Als je lichaam gewend is aan vasten, zou dit geen invloed moeten hebben op je energieniveau als het gaat om sporten, Echter, elke persoon is anders, dus sommige mensen kunnen mogelijk niet omgaan met sporten tijdens het vastenvenster en kunnen misschien beter enige tijd na hun eetvenster of vlak ervoor sporten, zodat ze hun energie meteen kunnen aanvullen.

Het 16:8 dieet en sporten

Met een Fitbit activity tracker is het makkelijker om gezond en actief te leven!

Vermijd junkfood

Over het eten. Ja, 16: 8 vasten geeft je de vrijheid om te eten wat je wilt tijdens het eetvenster, maar het is geen excuus om pannenkoek-pizza-met-chips te maken of andere ongezonde voeding en drinken.

Vermijd junkfood

Tijdens uw periodes van eten, moet je je vasthouden aan een schoon, geheel voedingsdieet. Omdat sommige van de voordelen van vasten onder meer een verminderde ontsteking zijn, kan het eten van junkfood tijdens je eetvenster deze ontsteking bestendigen. En omdat ontsteking de onderliggende bijdragende factor is in bijna alle moderne gezondheidsproblemen, is dit iets dat je zeker onder controle wilt houden. Dat betekent schone eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten uit goede voedselbronnen.

Sla de ultra-bewerkte voedingsmiddelen over en focus op lekker en gezond!

Maaltijdplanner

Roerei: 155 calorieën - Het Vastendieet

Hier zijn wat ideeën over wat je kunt eten (en wanneer het te eten) op een 16:8 dieet, afhankelijk van wanneer je begint met eten voor de dag:

Vroeg eten venster

 • 8.00 uur: roerei met eieren en groenten
 • 12 uur: appel- en amandelboter
 • 16:00 uur: roerbak kip en groenten
 • Avond thee zonder cafeïne en theïne

Middag eten venster

 • Ochtend zwarte koffie of thee
 • 11.00 uur: smoothie met bananenpindakaas
 • 14.00 uur: avocadotoost met pistachenoten
 • 16:00 uur: amandelen bedekt met donkere chocolade
 • 18:00 uur: kalkoengehaktballetjes & tomatensaus over volkoren pasta (of courgette noedels)

Laat eten venster

 • Ochtend zwarte koffie of thee
 • 13:00 uur: Blackberry Chia Pudding
 • 16:00 uur: wortelen en hummus of guacamole
 • 21:00 uur: gegrilde zalm, groenten en quinoa

Recepten

Het 5:2 Vastendieet eKookboek en Spirelli Spiraalsnijder Recepten eKookboek zijn geschikt voor verschillende vastendieet methodes waaronder het 16:8 dieet.

Voor het Vastendieet VIP+ lidmaatschap betaal je eenmalig het lidmaatschap en krijg je meteen levenslang toegang tot alle eKookboeken, recepten, artikelen, downloads, documentaires (Nederlands ondertiteld) en nog veel meer.

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

Plaats een reactie

VIP+ Leden