Wat is Kurkuma?

Wat is Kurkuma? Kurkuma (of Koenjit in Maleisië), een andere naam voor geelwortel is verwant aan gember. Wij kennen het vooral als een geel poeder, maar je kunt het ook als de wortel kopen, die het eigenlijk is.

Kurkuma smaakt wat bitter en peperig en is een belangrijke smaakmaker uit het oosten, het vormt de basis van verschillende kerrie (curry) mengsels.

Ook is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het wel eens in de keuken gebruikt! Het wordt ook gebruikt om rijst geel te kleuren, als goedkopere variant op saffraan en wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.

Kurkuma als medicijn

ls familie van de gember, is het niet zo verwonderlijk dat ook kurkuma allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit. Kurkuma wordt al duizenden jaren ingezet tegen allerlei kwalen en in de Ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunst wordt het vooral gewaardeerd om de ontstekingsremmende eigenschappen.

Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten.

De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine (E100) een antioxidant met ontstekingsremmende en zuiverende werking.

Onderzoek

Er is aardig wat onderzoek gedaan naar de werking van kurkuma en in 1995 is er zelfs een patent toegekend op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op dit kruid. Dit patent is echter een jaar later aangevochten en ingetrokken, omdat het gebruik eerder al was beschreven in een wetenschappelijk tijdschrift. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kurkuma waarschijnlijk ingezet kan worden voor:

  • Het voorkomen en bestrijden van kanker zoals prostaatkanker, vooral de combinatie met bloemkool of andere koolachtige schijnt hierbij heilzaam te zijn.
  • Problemen met de spijsvertering, want het stimuleert de aanmaak van gal en werkt ontstekingsremmend.
  • Hersenaandoeningen als Alzheimer en Parkinson, want curcumine bindt zich aan giftige zware metalen als cyanide, lood en cadmium, zodat deze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen.
  • Reumatische Artritis, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine.
  • Leverondersteuning en ontgifting.
  • Bescherming van de bloedvaten tegen de oxidatie van cholesterol. Oxidatie van cholesterol is wat de bloedvaten beschadigt en laat dichtslibben.

En uit het de ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida overgroei, eczeem, galstenen, gebitsproblemen, carpaletunnelsyndroom, slechte adem en grijze staar.

Hoe te gebruiken

Kurkuma wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen, maar als je het in combinatie met wat zwarte peper gebruikt, schijnt dat probleem opgelost te zijn, een snufje peper zou al schelen.

Het zal geen toeval zijn dat naast kurkuma, zwarte peper een belangrijk bestanddeel van curry (kerrie) is!

Behalve in curry’s, zoals dit makkelijke curry recept met kip kun je kurkuma toevoegen aan allerlei sauzen of dressings met yoghurt en/of mayonaise.

Of strooi eens een beetje kurkuma over je ei, of maak gevulde eieren met kurkuma.

En als je dan Engelse mosterd gebruikt, heb je dubbelop kurkuma, want in Engelse mosterd zit ook kurkuma. Ook kun je een heerlijk verwarmend drankje er mee maken, zoals Eet Goed, Voel je Goed in haar stukje over kurkuma beschrijft.

Beter Niet Rauw Eten

Volgens deze site kun je kurkuma overigens het beste niet rauw eten, in ieder geval niet te veel en te vaak! Kurkuma-poeder, dus het gedroogde kruid heeft een hitte behandeling ondergaan en is dus niet rauw. Dus alleen als je de wortel gebruikt, moet je er voor zorgen dat je deze eerst kookt of meebakt.

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

VIP+ Leden