Hoe kun je zalm perfect bakken?

Hoe kun je een moot zalm perfect bakken?
Hoe kun je het beste zalm bakken in de pan?

Zalm is het meest gegeten stukje vis in de Nederlandse keuken, thuis bij particulieren. Hoe maak je zalm het beste? Bereid de zalm met de huid. Waarom met huid?

Je zet de moot zalm op de huid in de pan. Tussen de huid en de zalm zit vet, onverzadigd vet. Het vet wat door de hitte gaat smelten loopt door de vis heen en geeft veel smaak.

Het bereiden van de zalm

smeer de huid van de zalm in met een beetje olijfolie of giet wat olijffolie in de pan. Waarom olijfolie? Olijfolie heeft een hogere verbrandingsgraad dan boter. Als je de vis zou bakken in boter dan zou het boter meteen verbranden.

Dit vis op de huid aanzetten

wanneer is het goed? Ze het vuur staat een beetje laag, het moet niet te snel gaan met het bakken en de vis moet ook niet verbranden.

TIP! Als je over de vel van de zalm schraap met een mesje en je hoort een duidelijk gekras dan weet je dat de zalm goed is.

Doe het vuur laag en leg de zalm nu met het vel naar boven in de pan zodat het door kan garen.

Veel mensen die een zalmmootje in een pan hebben gemaakt klagen vaak over dat het wel lekker was maar zo droog. Dat komt door het feit, als je het te hard laat garen dan komen er “witte puntjes op het visvlees en dat betekend dat de eiwitten gaan stollen. Die breken de cel van de vis en dan wordt het droog.

Als de vis zo goed als gaar is kun je er nog wat boter bij doen in de pan. Dit hoeft niet, maar ik persoonlijk vind dat lekkerder. De langzaam smeltende boter gaat de combinatie aan met het vet uit de vis.

Wanneer is de zalm goed?

De meeste mensen denken dat als de zalm nog wat rauw is, zo lijkt het, dit komt omdat hij niet te heet is geweest en de eiwit niet gebroken zijn. Want de zalm valt niet zo uit elkaar als je een stukje openvouwt als hij niet gaar (rauw) zou zijn.

Tot slot: Giet wat olie en boter uit de pan over de vis..

Eet smakelijk!

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

Een reactie plaatsen

VIP+ Leden