Waarom loop jij jezelf voorbij?

Loop jij de hele dag te rennen? Ga je regelmatig over je eigen grenzen heen? Weet je waarom je dat doet? Dit artikel geeft je inzicht en tips om meer rust en ruimte te vinden. Vertraag je tempo en pluk de dag!

Zoveel te doen!

Ken je dat liedje van Herman van Veen? Het gaat zo: “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, ik heb ongelofelijke haast. Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan!” Heb jij ook wel eens het idee dat je altijd aan het rennen bent? Altijd bezig met de volgende uitdaging en nooit eens een moment van rust?

Even is uitstel van leven

“Ik moet nog even dit doen. Ik moet nog even dat regelen.” Er zijn duizenden dingen die nog ‘even’ moeten worden gedaan. En wat gebeurt er in de tussentijd? In de tussentijd vergeten we te leven. Dit is een mooie uitspraak: “Even, even, even, is een uitstel van het leven.” Als je jezelf regelmatig voorbij loopt, sta je nooit eens stil om te genieten van het moment. En is dat niet het allerbelangrijkste?

En nu is het genoeg!

Weet je wat stress-testing is? Stress-testing is een manier om te kijken hoeveel belasting een machine aankan. Een processor van een computer (of de motor van een auto) wordt continu – op het maximale niveau – draaiende gehouden. Voer de druk op en vroeg of laat krijg je het punt waarop een machine het begeeft. Zo weet de fabrikant automatisch wat ze de gebruiker moeten afraden.

Zo gaat dat ook met mensen. Wat gebeurt er met iemand die zichzelf stelselmatig voorbij loopt? Die komt op de lange termijn in een burn-out terecht. Iedereen kan voor een korte periode stress aan. Maar niemand houdt dat lang vol zonder dat het lichaam zegt: “En nu is het genoeg!”

Waarom lopen we onszelf voorbij?

Dus waarom laten we die stress toe? Waarom lopen we onszelf voorbij? Er zijn meestal drie redenen waarom we dat doen:

Gebrek aan grenzen

Als we onze eigen grenzen niet bewaken, dan stappen anderen er overheen. Kennelijk vinden we onze eigen grenzen niet zo belangrijk. Misschien weten we niet goed waar die grenzen precies liggen. Vaak willen we anderen tevreden houden. Of we denken: “Nog één keer kan geen kwaad…”

Uitstel van geluk

Ook lopen we onszelf voorbij omdat we denken dat het in ons eigen belang is. Als we nog even dit doen en nog even dat bereiken, kunnen we eindelijk rusten. Dan hebben we onze doelen bereikt. En kunnen we tevreden en gelukkig zijn. Helaas, dat moment lijkt nooit te komen. Met de gedachte: “Eerst nog even dit”, stellen we ons geluk uit tot.. Ja, tot wanneer eigenlijk?

Te veel in je hoofd

Onze hersenen vinden altijd wel iets om nog te moeten doen. Wanneer is de laatste keer dat jouw brein je heeft geadviseerd eens lekker op de bank te gaan liggen? Hoe meer je in je hoofd zit, hoe meer dingen je nog moet doen. Pas als je teruggaat naar je gevoel, zie je dat er een mooie balans is tussen doen en zijn.

Wat is nu de oplossing?

Als jij jezelf regelmatig voorbij loopt, wat kun je dan doen? Begin ermee jezelf er bewust van te zijn. Sommige mensen zitten zo in hun hoofd dat ze dat niet eens doorhebben. Op een goede dag gaat het lichaam in staking en worden ze ziek. Dan denken ze: “Waar komt dat nou weer vandaan?” Mijn antwoord zou zijn: “Wat had je anders verwacht?”

Grijp je geluk

Realiseer je dat je leven nu gebeurt. Niet morgen, maar nu. Geluk ligt in dit moment, niet in de toekomst. Het ligt binnen je eigen grenzen, niet daarbuiten. Neem de tijd om te genieten. Pluk de dag en grijp je geluk. Anders verwelkt het moment en ontsnapt het plezier.

Gelukkig zijn is niet moeilijk, iedereen kan het leren!

Vertraag je tempo

Doe dingen wat langzamer. Een marathon loop je ook niet in een spinttempo. Dat houdt niemand vol. Door iets meer de tijd te nemen, bereik je uiteindelijk meer. Als je de tijd neemt krijgt je een culinair hoogstandje, als je het afraffelt krijg je een magnetronmaaltijd.

Bepaal wat je wilt en wat je kunt.

Weten wat je wilt, is de beste manier om je grenzen te bepalen. Je kunt nu eenmaal niet alles doen. Waarom niet beginnen bij de dingen die je leuk vindt? Stress komt van dingen doen die je niet leuk vindt of die te moeilijk zijn. Draai het om: doe wat je leuk vindt en wat je relatief makkelijk afgaat. Zijn dat vaak niet dezelfde dingen?

En jij – loop jij jezelf regelmatig voorbij?
Waarom doe je dat?

Wil je meer rust en ontspanning in je leven?

Bestel dan de onderstaande e-cursus:
Word positief en ontspannnen in slechts 9 weken!

Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer vrolijk en positief! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Word positiever snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring, reactie of vraag.
Op jouw succes!

 

BRON:
Frank de Moei | Newstart.nl

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft Frank meer dan 15.000 cursisten geholpen met meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.

Het 5:2 Vastendieet eKookboek

Heb jij al het digitale kookboek voor bij het 5:2 Vastendieet?

VIP+ Leden